Geplaatst op 22 juni 2024

Jiddisj Vrouwenkoor Amsterdam zingt in de Mozes en Aäronkerk

De Joodse stad (een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier, de gemeente Amsterdam en de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam) sluit haar eerste buurtproject over Vlooienburg en Uilenburg op 26 juni feestelijk af met een concert in de Mozes en Aäronkerk.

Waarom hier? In 1891 vierde pater J.J. Burgmeijer zijn vijfentwintigjarig jubileum in deze kerk, wat groots gevierd werd in de Amsterdamse Jodenbuurt. Het hoogtepunt van de feestelijkheden was een serenade aan de pater door tweehonderd Joodse koorzangers, geleid door de Amsterdams-Joodse componist en dirigent Jacques A. Presburg. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere samenhorigheid in de oude Jodenbuurt treedt hier op 26 juni het Jiddisj Vrouwenkoor Amsterdam op, onder leiding van de zangeres van het Jiddische lied, Shura Lipovsky. Het koor, bestaande uit 20 vrouwen, onder Lipovsky’s bezielende leiding, zal traditionele en hedendaagse Jiddische liederen vertolken en wordt begeleid door pianist en componist Kimball Huigens.

Het programma bevat liederen van alle tijden, met thema’s die vandaag de dag helaas nog steeds relevant zijn, zoals oorlog, scheiden van een geliefde, armoede, de strijd voor een rechtvaardiger wereld, en natuurlijk universele teksten over verlangen en liefde. Een voorbeeld is het lied ‘Hulyet beyze vintn’ over de armoede die begin vorige eeuw als een storm over Oost-Europa raasde, of het lied ‘Arbeter froyen’ over de strijd van vrouwen voor een eerlijker wereld. Naast deze oude liedjes, hoor je ook Shura Lipovsky’s zelf geschreven liederen, zoals ‘Ikh kholem fun dir’ (ik droom over jou, de liefde) en vertelt Shura over de betekenis van deze liederen in de Jiddische cultuur.

Het concert vindt plaats op woensdag 26 juni in de Mozes en Aäronkerk. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang om 19.30 uur met een korte introductie door projectleider van De Joodse stad, Julia van der Krieke, waarna het concert aanvangt.

Entreeprijs: 7,50 euro inclusief een drankje en een hapje na afloop. Kaartjes kunt u hier kopen.

Voor meer info: klik hier

Bron: Mozes en Aäronkerk


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.