Geplaatst op 14 juli 2021

Katholieken in de bisdommen Aken en Roermond in WO II: 1933-1945

De tentoonstelling ‘Katholieken in de bisdommen Aken en Roermond in WO II: 1933-1945’ gaat over de keuze die katholieken maakten in de Tweede Wereldoorlog (en de periode daarvoor).

Ze werden geconfronteerd met een agressief en veelbelovend nationaalsocialisme dat een Nieuwe Mens wilde scheppen op basis van een nieuw heidendom en een verheerlijking van het Germaanse ras.

De katholieke kerk moest daarvoor wijken. Bleven de katholieken trouw aan hun bisschop en aan Christus? Bleven ze trouw aan de katholieke organisaties of lieten ze zich verleiden door de NSB en de NSDAP, die de nieuwe leer in Nederland en Duitsland verkondigden?

Hielpen ze de vervolgden en slachtoffers van de nationaalsocialisten, waren ze onverschillig en keken ze weg of werden ze zelf daders? Portretten van pastoors, kapelaans, politici, soldaten en burgers geven in de tentoonstelling antwoorden op deze vragen.

Deze tentoonstelling is te bezoeken in heiligdom St. Gerlach, Onderstestraat 1 te Houthem-St. Gerlach.

Een bezoek is mogelijk van 13 juli t/m 4 september op maandag t/m zaterdag van 10.00-16.30 uur en zondag vanaf 10.30 uur. De entree is vrij, een bijdrage voor de instandhouding is welkom.

Voor meer info: klik hier.

Bron: St-gerlach.nl | Foto: Youtube


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.