Geplaatst op 29 september 2023

Loofhuttenfeest terug in Amsterdam

Eeuwenlang stond de Amsterdamse binnenstad tijdens het Joodse Loofhuttenfeest vol met loofhutjes waarin mensen feestvierden, maar sinds de Tweede Wereldoorlog verplaatste het feest zich naar de privésfeer. Dankzij een samenwerking van de UvA, het Joods Cultureel Kwartier en de gemeente Amsterdam keert het feest dit jaar terug in het straatbeeld: vanaf 29 september 2023 zijn een week lang drie loofhutten te bewonderen op het Waterlooplein.

Met het Loofhuttenfeest, ook wel bekend als Soekot, wordt herdacht dat het Joodse volk veertig jaar lang rondtrok door de woestijn en daarbij in tenten en hutten woonde. Ter ere van Soekot bouwen veel Joden tegenwoordig tijdens het feest een loofhut – een tijdelijk onderkomen met een dak van bladeren – in hun eigen tuin of op hun balkon.

Vroeger gebeurde dat vooral in de publieke ruimte, vertelt onderzoeker en initiatiefnemer Julia van der Krieke: ‘Op oude gravures, etsen en vooroorlogse foto’s is te zien hoezeer het feest eeuwenlang onderdeel was van het Amsterdamse straatleven.’ Het feest staat symbool voor kwetsbaarheid, bescherming en samenkomst, legt de onderzoeker uit. ‘In de loofhutten werd gegeten en feestgevierd; iedereen was er welkom. Door het bladerdak van de hutjes konden mensen de sterren zien en waren ze blootgesteld aan de elementen – daarmee verwijst het feest naar de waarde van een dak boven je hoofd.’

Lees hier verder.

Bron/foto: UvA


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.