Geplaatst op 18 november 2019

Moritz Daniel Oppenheim: “De schilder van de Rothschilds en de Rothschild van de schilders”

In het kader van de Nederlandse filmpremière van de allereerste documentaire over Moritz Daniel Oppenheim, de eerste Joodse kunstenaar met een academische opleiding, nodigt de jonge filmmaker en auteur Isabel Gathof u uit om inzicht te krijgen in het leven en werk van deze bijzondere kunstenaar.

Oppenheim – die ook de “schilder van de Rothschilds en de Rothschild van de schilders” genoemd wordt – belichaamt het tijdperk van de Joodse emancipatie. Wees van harte welkom op 6 december voor een presentatie en inleiding gegeven door Isabel Gathof over de hoogtepunten van het werk en het bijzondere leven van Oppenheim.

Geboren in Hanau, een Duitse stad naast Frankfurt am Main, ontdekte Oppenheim al vroeg zijn talent en passie voor kunst en studeerde hij kunst in Duitsland, Frankrijk en Italië.

Oppenheims verbeeldingen van Joodse feestdagen, rituelen en scènes van het traditionele leven werden een bestseller, zelfs buiten Europa. Omdat Oppenheim in de afgelopen eeuw in de vergetelheid raakte, wil Gathof zijn erfenis nieuwe aandacht geven.

Gathof werkte meer dan 4 jaar aan haar filmproject en ontmoette in het kader hiervan directe afstammelingen en internationaal gerenommeerde kunsthistorici voor haar onderzoek. Ze reist nu bijna 3 jaar met haar documentaire over Moritz Daniel Oppenheim de wereld over van filmfestival naar filmfestival. Vorig jaar schreef ze een boek samen met Dr. Esther Graf, die promoveerde op de genre-kunst van Oppenheim – het eerste boek over het onderwerp in bijna 20 jaar. Het boek combineert de huidige stand van het onderzoek op internationaal niveau met de nieuwe ontdekkingen tijdens de filmproductie.

Deze avond biedt u een exclusieve kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij het tot stand komen van het boek en de film. Mis ook de Nederlandse filmpremière op 8 december niet, 14.30 uur in het Joods Historisch Museum Amsterdam!

Het evenement van 6 december is een samenwerking tussen Huis de Pinto, het Nederlands Genootschap voor Joodse Studiën (NGJS), Studievereniging Sechel en de Jonge Judaici.

Praktische informatie
Locatie: Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, Amsterdam.
Tijd: 19:30 (inloop vanaf 19.00).
De voertaal is Engels.
Deelname is gratis. Graag vanwege het beperkte aantal plaatsen aanmelden via contact@huisdepinto.nl of telefonisch onder 020-3700210.

We kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen!

Bron: Jonge Judaici


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.