Mozes’ nalatenschap – Mensenrechten in historisch perspectief
Later deze maand verschijnt bij uitgeverij Damon het boek Mozes’ nalatenschap – Mensenrechten in historisch perspectief van Herman M. van Praag.
Emeritus-hoogleraar Herman Meïr van Praag (1929) is een van de belangrijkste grondleggers wereldwijd van de medisch-biologische psychiatrie. Daarnaast heeft hij zijn focus al tientallen jaren gericht op de onmisbare waarde van religie en mensenrechten in de psychiatrie, én in de samenleving.
In zijn nieuwste boek Mozes’ nalatenschap legt Van Praag uit hoe bepalend de zedenleer is voor ons menselijk gedrag. Zelf spreekt hij liever over fatsoensregels. Hij vraagt zich af waar die regels vandaan komen en waar de bakermat van onze grondrechten schuilt.
Van Praag voert je mee langs historische gebeurtenissen waar fatsoensregels op de politieke agenda werden geplaatst, zoals tijdens de Franse en Amerikaanse revolutie. Hij betoogt dat uiteindelijk het fundament van de fatsoensregels in de Thora te vinden is, waar de regels zijn opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.
Zijn zoektocht is vooral ook inspirerend voor de verhouding van fatsoen en politiek in onze tijd. Individuen en samenlevingen zouden kracht en moreel inzicht kunnen ontlenen aan ijkpunten die al duizenden jaren geleden zijn opgetekend. Het debat van nu kan baat hebben bij beproefde inzichten.
Herman M. van Praag
Als jongen overleefde Herman Meïr van Praag (Schiedam, 1929) van 1942 tot 1945 de kampen in Barneveld, Westerbork en Theresienstadt. Na de oorlog studeerde hij geneeskunde, na zijn dienstplicht promoveerde hij aan de Medische Faculteit van de Universiteit van Utrecht, bij professor Rümke en professor Bijlsma.
Hij was hoogleraar in de psychiatrie aan de universiteiten van Groningen, Utrecht, Maastricht en het Albert Einstein College of Medicine in New York. Samen met zijn collega Glas richtte hij in 2000 de Stichting Psychiatrie en Religie op. Hij is 6 jaar voorzitter geweest van de Section Psychiatry, Spirituality and Religion van de World Psychiatric Association. Al eerder had hij het Interdisciplinair Genootschap voor Biologische Psychologie opgericht.
Bron: Damon