Geplaatst op 25 augustus 2021

Parabels als een vorm van tegenspraak

In de eerste week van september verschijnt bij Berne Media Onkruid vergaat wel, een boek over de parabels van Jezus. De parabels van Jezus zijn kleurrijke, boeiende miniaturen. Ze zetten aan tot denken en prikkelen tot tegenspraak. De bedoeling ervan is om lezers de ogen te openen en met een andere blik naar zichzelf en de wereld om hen heen te laten kijken.

In Onkruid vergaat wel is aandacht voor de bijzondere manier waarop deze verhaaltjes worden verteld. Dat onthult hoe vreemd en verrassend ze zijn. Zo blijkt dat ze gangbare normen en waarden van kritische vraagtekens voorzien. Jezus’ parabels zijn niet onschuldig. Van de lezer wordt steeds een oordeel gevraagd.

Dit is geen boek om snel door te lezen. Tekst en uitleg willen de lezers opnieuw met de parabels in gesprek brengen. Daarbij heeft elk verhaaltje voldoende tijd en aandacht van de lezers nodig om zijn provocerende werk als parabel goed te kunnen doen. De verwachting is dat zij zo zullen ontdekken dat deze raadselachtige vertellingen ook vandaag de dag nog actueel en springlevend zijn, en het vermogen bezitten om lezers met uitdagende inzichten te confronteren.

Over de auteur
Dr. Joop Smit osa doceerde van 1981 tot 2004 Nieuwe Testament aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Daarna schreef hij vier boeken over de vier evangeliën, gevolgd door Wat Paulus bezielde. Een staalkaart van zijn brieven (Berne Media, 2017) en Het Onzevader. Op zoek naar oorsprong en betekenis van Jezus’ gebed (Berne Media, 2019).

Boekgegevens
Auteur: Joop Smit | Titel: Onkruid vergaat wel. De actualiteit van Jezus’ parabels | Aantal pagina’s: 96 | ISBN: 9789089724304 | Prijs € 17,95 | Verschijnt: 01-09-2021

Een uitgave van Berne Media | uitgeverij abdij van berne i.s.m. uitgeverij Halewijn, Antwerpen

Bron: Berne Media


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.