Geplaatst op 18 oktober 2022

Parijse rabbijn Delphine Horvilleur gelooft in heilige verhalen

In het slotseizoen van Jacobine op 2 gaat presentator Jacobine Geel op zoek naar waar mensen nog hartstochtelijk in geloven. Aanstaande zondag 23 oktober is de Franse rabbijn en bestsellerauteur Delphine Horvilleur te gast. Zij gelooft in heilige verhalen.

Horvilleur wordt als één van de religieuze leiders van deze tijd gezien. Ze studeerde geneeskunde, werkte als bioloog om uiteindelijk als journalist bij de Franse televisie te werken. Als eerste vrouw in haar familie besloot ze in 2008 rabbijn te worden.

Vrouwelijke rabbijn
In Frankrijk is zij een van de vijf vrouwelijke rabbijnen waar ze voorgaat in een liberale synagoge in Parijs. Horvilleur zet zich in voor de emancipatie van vrouwen. Voor de jongere generatie is het inmiddels volstrekt normaal dat een vrouwelijke rabbijn de dienst leidt. Dat zorgt soms voor komische ervaringen: “Op een dag kwam een vijfjarig jongetje verdrietig naar mij toe. Hij vertelde dat hij rabbijn wilde worden, maar dat dat vast niet kon omdat hij een man was en geen vrouw zoals ik.” Volgens Horvilleur een grappige anekdote en ook één die laat zien hoe beklemmend het is als we vastzitten in oude denkpatronen.

Leven met onze doden
Een belangrijk thema waarover Delphine Horvilleur graag praat is de dood. Ze begeleidt gemiddeld twee uitvaarten per week en ze schreef hier een boek over: Leven met onze doden. Liefst een kwartmiljoen exemplaren werden verkocht in Frankrijk. Ze vertelt over de uitvaart die ze leidde van de atheïstische psychiater en columniste Elsa Cayat. Zij was één van de slachtoffers die omkwam bij de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo in 2015. Haar joodse familie en de redactie van het satirische tijdschrift stonden arm aan arm bij de kist. “Deze dag heeft mijn leven veranderd,” blikt ze terug.

Kracht van heilige verhalen
Met verhalen uit de Joodse traditie wil ze mensen inspireren en troosten. “We hebben heilige verhalen nodig die ons optillen en ons een perspectief bieden”. Volgens haar zijn deze verhalen belangrijker dan ooit in een samenleving die zoekende is: “Ik ben een verhalenverteller die hoopt dat we bruggen bouwen in een tijd die zo versplinterd is.”

Met een indrukwekkende en passende bijdrage van cabaretier Freek de Jonge wordt deze uitzending afgesloten

Jacobine op 2, zondag 23 oktober om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Bron: KRO-NCRV | Foto: Alexandre Isard


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.