Geplaatst op 26 oktober 2022

Princessehof opent tentoonstelling Feest! met gratis entree en feestprogramma

Op zaterdag 29 oktober opent in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden de grote tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Aan de hand van feesttafels en -verhalen laat het Princessehof zien wat, hoe en met wie Nederland viert. Op zaterdag 29 oktober zijn de tentoonstelling en activiteiten gratis te bezoeken. Tickets zijn verkrijgbaar via princessehof.nl/tickets.

Tentoonstelling
Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten kleurt het Princessehof een rijk beeld van persoonlijke, religieuze en culturele vieringen en herdenkingen, waarmee belangrijke momenten in het leven gemarkeerd worden. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod.

De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol en daarmee ook keramiek. Heb je iets te vieren? Dan haal je het mooiste servies uit de kast. Of juist die ene (ietwat beschadigde) schaal die je nog van je oma hebt gekregen. Juist deze persoonlijke verhalen vormen het uitgangspunt van de associatieve tentoonstelling, waarin twaalf installaties te zien zijn met veel keramiek uit het depot van het museum én gekoesterde voorwerpen van feestvierders uit heel het land.

In de tentoonstelling vertellen zij in audioverhalen alles over hun viering en tradities. Ook zijn interactieve elementen aan de tentoonstelling toegevoegd. Deel je beste feestervaringen op de deur van een studentenkamer, dek een koninklijke tafel, richt je eigen kerststal in en maak een extreem feestelijke selfie in de photobooth. Feest! is van 29 oktober 2022 t/m augustus 2023 te zien in het Princessehof in Leeuwarden.

Publieksopening 29 oktober
Tijdens de openingsdag opent het museum gratis zijn deuren. Ook is er een feestelijk activiteitenprogramma. Zo kunnen bezoekers kennismaken met diverse vieringen uit de tentoonstelling via een rondleiding of een college volgen. In de familieworkshop Klei je feestlekkernij maak je sculpturen om van te watertanden, geïnspireerd door het werk van kunstenaar Odette Muijsers.

Ter ere van Divali, dat op 24 oktober gevierd wordt, zijn er bovendien themarondleidingen waarin een expert meer vertelt over het feest van het licht. De dag wordt omlijst met muziek van Aruna, Prewien en Sjaam. Het gelegenheidstrio bespeelt de harmonium en de dholak, geheel volgens eeuwenoude tradities.

Bron: Princessehof | Foto: Pixabay


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.