Geplaatst op 12 september 2023

Rondleiding Joods Tilburg

Studium Generale (SG) van Tilburg University organiseert op woensdagmiddag 1 november a.s. in Tilburg een rondleiding door Joods Tilburg. Tijdens deze wandeling van ongeveer een uur, onder leiding van prof.dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, ontdek je dat er meer te zien is van de Joodse geschiedenis in de overwegend katholieke stad Tilburg dan je zou verwachten.

Joods Tilburg
Bij Tilburg denken we niet meteen aan een stad met een florerende Joodse gemeenschap. Toch speelden voor de Tweede Wereldoorlog tal van Joodse families een belangrijke rol in de nijverheid en de middenstand. In 1930 telde de gemeenschap slechts 168 personen. Tegen het einde van 1939 was dit aantal bijna verdubbeld tot 316, waarvan een derde niet-Nederlandse nationaliteiten had. Deze mensen waren gevlucht uit Duitsland, Oostenrijk en Polen. Ongeveer de helft van deze Joodse Tilburgers zou tijdens de Holocaust worden vermoord.

Over de rondleider
Arnoud-Jan Bijsterveld, is hoogleraar Cultuur in Brabant bij Tilburg University. Hij verzorgt tevens onderwijs voor de bachelor Liberal Arts and Sciences en de opleiding Sociologie. In zijn werk wil hij zin geven aan het heden, met oog voor het verleden en de blik gericht op de toekomst. Zijn passie is om mensen in Brabant te verbinden met hun geschiedenis en zodoende met elkaar en met de plek waarop zij wonen.

Over Studium Generale
Studium Generale (SG) biedt een podium aan wetenschap, maatschappij en cultuur bij Tilburg University. Toegang voor iedereen, meestal gratis. Benieuwd wat bezoekers te vertellen hebben over Studium Generale? Bekijk de video onderaan de pagina.

Praktische informatie
Datum: 1 november 2023

Tijd: 15:00-16:00 uur, voor wie wil is er gelegenheid om na te praten.
Entree: gratis
Aanmelden: verplicht via deze link.

De Katholieke Raad voor het Jodendom maakte begin dit jaar een filmpje over een rondleiding door Joods Tilburg waaraan o.a. bisschop Gerard de Korte meedeed. Dit filmpje kunt u hieronder bekijken.

Bron: SG


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.