Geplaatst op 14 december 2018

“Speciale antisemitisme-coördinator is niet nodig”

Eind vorige maand bleek uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag, in samenwerking met het Centraal Joods Overleg en JMW Joodswelzijn, dat de helft van de joodse gemeenschap zich niet vrij voelt om in Nederland openlijk joods te zijn. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vinden dat de politiek meer oog moet hebben voor antisemitisme en zullen daarom een initiatiefnota indienen binnenkort.

ChristenUnie en VVD willen onder meer een Nationaal Coördinator instellen, hogere straffen en meer aandacht voor de positieve invloed van de joodse gemeenschap op onze samenleving. Wat dat eerste idee betreft: daarover is Hanneke Gelderblom (1936) niet zo enthousiast. Zij is actief in het informele landelijke Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) en was in de jaren tachtig en negentig Senator voor D66 in de Eerste Kamer. 
In een opinie-artikel op de website Jonet.nl geeft ze aan: “In Nederland wordt algemeen geaccepteerd dat mensen voor te hard rijden of door rood licht slippen een bekeuring krijgen, maar hoeveel werkelijke strafprocedures over antisemitisme er in de afgelopen jaren zijn gevoerd, dat weten we niet eens. Het OM en de rechters hebben wel tijd om te beoordelen of mediafiguur Emile Ratelband zijn leeftijd mag verlagen, maar de rechtszaak tegen Geert Wilders over ‘minder, minder, minder Marokkanen’ sleept zich al meer dan vier jaar voort.
Dus: Laten we onze energie steken in een pleidooi voor prioriteitstelling bij het OM en de rechters, in plaats van het aanstellen van een speciale antisemitisme-coördinator. Ik hoop dat het dan eens duidelijk wordt dat discrimineren in Nederland wordt bestraft en niet alleen wordt geregistreerd.”

Leer hier haar opinie-artikel.

Bron: Jonet.nl | Foto: Youtube


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.