Geplaatst op 17 juli 2019

Studiedag OJEC over ‘Vrijheid van meningsuiting’

Het OJEC, het overlegorgaan van joden en christenen in Nederland, houdt op 9 september weer een studiedag! Het onderwerp is ‘Vrijheid van meningsuiting’, een van de fundamentele rechten van de burger tegenover de overheid. Maar wat is ‘vrijheid van meningsuiting’ precies? De invulling ervan kan een conflict geven met andere rechten. Is zo’n recht onbeperkt?

We hebben er in de discussies over antisemitisme voluit mee te maken. Daarom pakken we het op onze studiedag breed aan.

De eerste spreker is Mr. Fred Salomon, oud-rechter bij de rechtbank Amsterdam. Dit is uiteraard een juridische benadering.

De tweede spreker is Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad. Het ND staat bekend om de Turkije-boycot. Elke dag worden in Turkije journalisten opgepakt of worden vonnissen over hen uitgesproken. Bij het ND kunnen reisorganisaties geen vakantie-advertenties voor Turkije plaatsen! Dat kost een hoop geld… Hoe zit de journalistiek daar in Nederland nu in? Ben je werkelijk vrij te schrijven wat je wilt?

De derde spreker is opperrabbijn Binyomin Jacobs. Hij vertegenwoordigt op allerlei fora joods Nederland. Zegt de Talmud iets over de vrijheid van meningsuiting? En botst dat met ons grondrecht?

De vierde spreker is Piet van Midden, hebraicus bij LUCE, het Centrum voor Religieuze Communicatie van Tilburg University. Hij bespreekt een paar Hebreeuwse teksten uit TeNaK , met name uit de vroegere en latere profeten. Daarin gaat het over conflicten met het hof en over conflicten met de zgn. broodprofeten.

Er is uiteraard gelegenheid voor de deelnemers om een gesprek aan te kaarten. Het advies is dan ook: bereid je voor, dan heb je er het meest aan.

Praktische informatie:
– Datum en tijd: 9 september, van 10.00-15.00 uur – tussen 10.00 en 10.30 is het inlopen en kennismaken. Om 10.30 precies beginnen we
– Plaats: het gebouw van het Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1A Utrecht Centrum (hoek Nieuwegracht).
– Kosten: € 15,- all-in (koffie/thee en lunch)
– Opgave via info@ojec.org is nodig. De ruimte is beperkt.
– Motto op deze studiedag: Wie nooit van mening in veranderd, heeft waarschijnlijk ook nooit iets bijgeleerd.

Bron: OJEC


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.