Geplaatst op 14 mei 2022

Symposium ‘Conceptualising old age in ancient Jewish and early Christian contexts’

De PThU en de Radboud Universiteit organiseren een symposium over het ‘conceptualiseren vanĀ ouderdom in oud-joodse en vroegchristelijke contexten’. Het symposium bestaat uit een virtuele keynote lezing op 1 juni en een deel op locatie bij de PThU in Amsterdam op 2 juni.

Over het symposium
Hoe reageerden de verschillende joodse en christelijke gemeenschappen in de antieke mediterrane wereld op de lichamelijke en mentale veranderingen die gepaard gaan met ouderdom? Welke betekenis werd (in)formeel aan ouderdom gegeven binnen deze beide gemeenschappen? Welke sociale rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden, beperkingen en voorrechten kregen de ouderen? Wat voor soort normen en waarden werden geassocieerd met het ouder worden? Dit evenement brengt verschillende wetenschappers samen die de verschillende manieren onderzoeken waarop ‘ouderdom’ wordt geconceptualiseerd in literaire, sociale en politieke contexten van het oude Middellandse Zeegebied, vooral onder vroege joodse en christelijke gemeenschappen.

Het symposium opent op 1 juni met een virtuele openbare keynote-lezing getiteld ‘The Ageless Self and the Selfless Age’, gegeven door prof. dr. Mira Balberg (UC San Diego) in overleg met prof. dr. Haim Weiss (Ben Gurion). De lezing bouwt voort op hun recente baanbrekende onderzoek naar ‘ouderdom’ in de rabbijnse literatuur (When Near Becomes Far, Oxford UP 2021). Op 2 juni zijn er diverse lezingen op locatie in Amsterdam.

Lees hier verder.

Bron: PThU


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.