Geplaatst op 14 juni 2023

In haar schoenen – locatievoorstelling over een verborgen Joods verleden

‘In haar schoenen’ is een locatievoorstelling in Amersfoort over de geheimen van een naoorlogse Joodse familie. Ergens tussen het archief en de mondeling overgedragen familieverhalen probeert theatermaker Judith Kruithof haar familiegeschiedenis te reconstrueren. De poging roept alleen meer vragen op dan antwoorden…

In ‘In haar schoenen’ onderzoekt Judith Kruithof hoe haar oma heeft geleefd voor de oorlog, om te begrijpen voor welke keuzes zij stond in de oorlog. Maar na het vinden van het huis waar haar grootmoeder woonde, blijkt haar familieverhaal ook buiten de muren van het huis sporen te hebben nagelaten.

Loop je mee? Kijk je mee?

Kaartverloop
De ticketprijs is €16,-. ‘In haar schoenen’ speelt op:

zondag 18 juni 2023 19:30 uur
dinsdag 20 juni 2023 12:00 uur
dinsdag 20 juni 2023 19:00 uur
donderdag 22 juni 2023 12:00 uur
donderdag 22 juni 2023 19:30 uur

Bestel hier tickets

Praktische informatie
De voorstelling is onderdeel van de route langs de herdenkingsstenen. Enige mobiliteit is een vereiste om de voorstelling integraal te kunnen zien.

Stichting tg.hethuis
Stichting tg.hethuis is opgericht nadat theatermaker Judith Kruithof het huis van haar oma betrad. Het was anno 2022 een winkelopslag. Het stond leeg. Toen Judith beter keek zag ze de betegeling van vervallen keukens. Eén links, één rechts, alsof haar grootmoeder niet weg was geweest.

Het betreden van het huis was het startschot van een langdurig onderzoek over een verborgen familieverleden en het doorwerken ervan door de generaties heen. In dit onderzoek is Louis Felten, inwoner van Amersfoort, acteur en artistiek leider van theatergroep Fiasco een belangrijk personage. Theatergroep Fiasco verspreide onder zijn leiding het gedachtengoed van de NSB. De heer Felten kocht de huizen die de familie Menko tot 1943 in bezit hadden, totdat ze afgevoerd werden naar Amsterdam en via Westerbork nar Sobibor. Judith Kruithof onderzoekt wie de heer Felten was en wat maakt dat je extreemrechts gedachtegoed wil verspreiden via een theatervoorstelling? Wat kunnen de verhalen van toen ons leren over nu?

Onderzoek
Er loopt op dit moment een onderzoek vanuit Gemeente Amersfoort naar de feiten rond de roof van Joods vastgoed en de ontrechting van Joodse inwoners van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog, en naar het naoorlogse rechtsherstel voor de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers. Het onderzoek richt zich op de eventuele rol van het gemeentebestuur en op de vraag of de gemeente in de oorlogsjaren zelf onroerend goed van Joden heeft gekocht. Stichting tg.hethuis maakt locatievoorstellingen die onder andere de bevindingen van dit onderzoek, artistiek vormgeeft. Zo wordt wat verborgen is, blootgelegd.

Doelstelling
De doelstelling van de stichting is het spelen en produceren van theatervoorstellingen op locatie over verborgen familieverhalen. De stichting richt zich op jongeren, nabestaanden en inwoners van Amersfoort.

Bron: Stichting tg.hethuis | foto: @Maiflesseman


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.