Geplaatst op 23 januari 2023

Video: Bisschop Gerard de Korte bezoekt synagoge Tilburg

Elk jaar worden op of rond 17 januari op vele plekken in Nederland activiteiten georganiseerd in het kader van de ‘Dag van het Jodendom’. Mede vanwege deze dag werden in Tilburg enkele weken geleden filmopnames gemaakt van een bezoek dat bisschop Gerard de Korte bracht aan de synagoge van de Liberaal Joodse gemeente van Brabant aan de Willem II-straat in Tilburg. Het filmpje is inmiddels gereed en hieronder te bekijken.

In het filmpje praat bisschop De Korte met mevrouw Marlien Groeneveld die actief betrokken is bij deze joodse gemeenschap. Hij ontmoet ook Jenneken Schouten, die de oude handgeschreven Pinkas (notulenboek) en Memorboek van de joodse gemeente in Oisterwijk uit het Hebreeuws, Jiddisch, Aramees en Nederlands heeft vertaald.

Samen maken ze vervolgens een korte wandeling door de binnenstad van Tilburg op zoek naar sporen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en naar joods erfgoed. Diaken Cor Sinnema laat o.a. zien waar in Tilburg ‘struikelstenen’ te vinden zijn. Reacties op het filmpje zijn welkom onderaan deze pagina.

Bron: KRJ | Foto: Greco Idema


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.