Geplaatst op 29 mei 2021

Video: Eerste steen is gelegd voor ‘House of One’ in Berlijn

Christenen, moslims en joden zullen in de toekomst in Berlijn hun diensten onder één dak kunnen vieren. Met het ‘House of One’ krijgt de hoofdstad een gemeenschappelijk huis dat plaats biedt aan de gelovigen van de drie grote monotheïstische religies als kerk, synagoge en moskee.

Afgelopen donderdag werd de eerste steenlegging van het gebouw aan de Leipziger Strasse gevierd. Na vier jaar bouwen zal Berlijn een plek hebben voor begrip tussen religies, legden de initiatiefnemers uit. Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble sprak van een “plaats van tolerantie en openheid” waar spiritualiteit en rede elkaar ontmoeten.

Het ‘House of One’ heeft een hoge theologische claim: “Beschouw openlijk andere spirituele perspectieven, met wederzijds respect – zonder jezelf op te eisen. De kerk, die in de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd, werd tijdens het DDR-tijdperk afgebroken. Tot de concrete start van de bouwwerken in het najaar, wordt er verder archeologisch werk verricht op de site. Archeologen hadden al bijna 4.000 skeletten teruggevonden van de voormalige Petrikirche-begraafplaats. De bouwwerkzaamheden zullen ongeveer vier jaar duren.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.