Geplaatst op 17 november 2023

Video/podcast: Zo onveilig voelen Joden zich nu in Nederland

In de podcast Dick en Daniël van het Nederlands Dagblad is vandaag te gast opperrabbijn Binyomin Jacobs. Het leven in Nederland is voor Joodse mensen onveiliger geworden sinds de aanslagen van Hamas van 7 oktober. Bedreigingen, scheldpartijen, politiebeveiliging. Bijeenkomsten en herdenkingen zoals van de Kristalnacht worden uitgesteld of afgelast, de Joodse scholen waren na 7 oktober een tijdje dicht.

De felle negatieve reacties zijn vaak een gevolg van onkunde, weet de rabbijn. “Ons Joods-zijn heeft helemaal niets te maken met de politiek van de staat Israël. Maar dat snappen veel mensen niet.” Bang is Jacobs niet, zegt hij. Maar verstandig wil hij wel zijn. “Ik loop bij een pro-Palestinademonstratie geen blokje om. Ik ben Nederlander, ik mag hier gewoon zijn.”

Van christenen krijgt hij hartverwarmende reacties. “Ons huis stond een tijdje helemaal vol met bloemen.” Over de verklaring van de Protestantse Kerk is hij kritischer. “Altijd dat ‘maar’. Het is verschrikkelijk wat jullie is overkomen, maar … Waarom moet dat toch?’ Is er toekomst voor de Joden in Nederland? Zeker de religieuze Joden vertrekken, ziet Jacobs. ‘Dat is zorgwekkend.” Toch is hij niet pessimistisch.

Bron: Youtube/ND


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.