Geplaatst op 14 november 2021

Vijfhonderd meter namen – De Holocaust en de pijn van de herinnering

Eerder dit jaar is verschenen bij uitgeverij Boom het boek Vijfhonderd meter namen – De Holocaust en de pijn van de herinnering van Wim de Wagt.

Wim de Wagt beschrijft in dit boek hoe Nederland sinds 1945 uiterst moeizaam omgaat met de herinnering aan de Holocaust. Al meer dan 75 jaar worstelen overlevenden, nabestaanden, herinneringsactivisten, kunstenaars, bestuurders en politici met dit beladen en gevoelige onderwerp.

De Wagts meeslepende verhaal wordt verteld aan de hand van de rumoerige ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Holocaust Namenmonument, waarvoor het Nederlands Auschwitz Comité in 2006 het initiatief nam en dat in 2021 werd onthuld. Het door de wereldberoemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen monument is door zijn spectaculaire vormen, materialen en symboliek een uitzonderlijk gedenkteken.

Het Namenmonument vormt vanwege zijn alomvattendheid de climax van de veelvormige Nederlandse herdenkingscultuur. Aan bod komt daarom ook de fascinerende geschiedenis van andere Holocaustmonumenten, lieux de mémoire en uitingen van herinneringscultuur, zoals literatuur, beeldhouw- en schilderkunst. Dit alles is verweven met de persoonlijke, ontroerende verhalen van nabestaanden, slachtoffers en overlevenden van de Holocaust.

Over de auteur
Wim de Wagt is kunsthistoricus en schrijver. Hij promoveerde in de architectuurgeschiedenis en publiceerde over architectuur, kunst, Joodse geschiedenis en Europa in het interbellum. Bij Boom verscheen eerder zijn historische roman De barones en de vluchteling.

Voor boekgegevens/meer info over het boek: klik hier.

Bron: Uitgeverij Boom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.