Geplaatst op 9 mei 2021

Nieuwe website vraaghetderabbijn.nl online

Sinds kort is de website vraaghetderabbijn.nl online. Dit is een non-profit initiatief. Op deze nieuwe website kunnen mensen via een contactformulier op een laagdrempelige manier vragen stellen aan een rabbijn of een persoonlijk gesprek aanvragen. Ook is er een rubriek met veelgestelde vragen en is er ruimte voor verdieping.

Waarom een website?
Een groot gedeelte van de Nederlandse joden, zeker in de mediene, gaan niet naar een synagoge. Zij worden hierin ook niet gestimuleerd omdat er maar weinig actieve synagogen zijn. Het onderhouden en beleven van je joods zijn is dan niet altijd gemakkelijk en voor velen is er een drempel om zich met prangende vragen te wenden tot een rabbijn.

Daarnaast hopen de initiatiefnemers met de website vooroordelen en misvattingen over het jodendom en het Joodse volk weg te kunnen nemen. Om die reden richt de website zich ook uitdrukkelijk op zowel joden als niet-joden, gelovigen en niet-gelovigen. Gehoopt wordt op interesse vanuit scholen, docenten en leerlingen. Daarnaast zijn er ook vele christenen die zich graag meer in het jodendom zouden willen verdiepen.

Wie doen er mee?
Momenteel zijn er drie rabbijnen die medewerking verlenen aan de website. Dit zijn Binyomin Jacobs, Menno ten Brink en Nathan Lopes Cardozo. Stuk voor stuk grote namen afkomstig uit verschillende stromingen binnen het jodendom.

Disclaimer
Belangrijk te vermelden is dat de website niet het doel heeft mensen te bekeren, het jodendom kent immers geen bekeringsdrang. Ook vertegenwoordigt de mening van de rabbijn niet per se de mening van de website. De website faciliteert slechts de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met een rabbijn in contact te komen en deze een vraag te kunnen stellen. Het doel is uiteindelijk om de kennis over het jodendom te vergroten en vooroordelen en misvattingen tegen te gaan.

De website staat nog in haar kinderschoenen en wordt de komende periode verder uitgebreid. Hij is al wel functioneel en iedere vorm van publiciteit is meer dan welkom.

Bron: Vraaghetderabbijn.nl


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.