Geplaatst op 15 juni 2018

Werken uit het Joods Museum Berlijn in het Bijbels Museum

In het Bijbels Museum in Amsterdam is vanaf vrijdag 6 juli de presentatie ‘Rebekka, dat ben ik’ te zien. De presentatie toont werken van Joodse kunstenaars als Max Liebermann, Lesser Ury en Pavel Feinstein. De kunstwerken zijn afkomstig uit de collectie van het Joods Museum Berlijn en bevatten eigentijdse, niet traditionele verbeeldingen van Bijbelse verhalen en personen. Auteur en verhalenverteller Bertien Minco verzorgt bij enkele schilderijen een persoonlijk verhaal. ‘Rebekka, dat ben ik’ is te zien tot en met 27 januari 2019.

De werken van moderne kunstenaars als Max Liebermann (1847-1935), Lesser Ury (1861-1931), Ludwig Meidner (1903-1966), Jacob Steinhardt (1887-1968), Ephraïm Moses Lilien (1874-1925) en als jongste Pavel Feinstein (1960) hebben gemeen dat ze een geheel eigen, niet traditionele, verbeelding zijn van Bijbelse personen en verhalen. Zowel vanuit een kunsthistorisch als vanuit een cultuurhistorisch perspectief wordt de toeschouwer uitgedaagd om buiten de gebaande paden te treden en een nieuwe interpretatie van de oude verhalen te ervaren.

Persoonlijke verhalen
Auteur en verhalenverteller Bertien Minco verzorgt bij een viertal werken een persoonlijk audioverhaal. Minco groeide op in een Joods gezin in Groningen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Voor haar audioverhalen put zij uit en reflecteert zij op herinneringen en gebeurtenissen uit haar jeugd. Minco: “Ik werd meteen gegrepen door het beeld van Rebekka, in het schilderij ‘Rebekka am Brunnen’ van Lesser Ury. Het lange donkere haar heb ik niet meer, maar toen ik jong was, de leeftijd van het meisje Rebekka dat bij de bron stond en de kamelen liet drinken, zag ik er ook zo uit. Rebekka, dat ben ik. De bron, is de bron van mijn verhalen waar ik naar terugkeer en waaruit ik put.” Ook gaat Minco in gesprek met haar dochter Merav over hoe je je kunt verhouden tot de Bijbelverhalen als je ze in je jeugd nauwelijks hebt meegekregen.

Het Bijbels Museum heeft de werken in bruikleen gekregen als dank voor het langdurig uitlenen van het model van de Tempelberg aan het Joods Museum Berlijn. Het beroemde 19de eeuwse model is daar tot eind april 2019 te zien in de tentoonstelling Welcome to Jerusalem.

Bron: Bijbels Museum


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.