Geplaatst op 28 november 2023

Wie is de baas in huis? Joodse families in laatantieke parabels

Op donderdagavond 7 december (vanaf 20.00 uur) verzorgt Albertina Oegema (Johannes Gutenberg-Universität Mainz) in Leiden een Publiekslezing over ‘Wie is de baas in huis? Joodse families in laatantieke parabels’. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Over de lezing
In de laatantieke oudheid was de Joodse familie sterk patriarchaal van karakter. De vader, als hoofd van zijn huishouden, oefende sociaal en juridisch gezag uit over zijn vrouw, kinderen, slaven en bezit. Joodse parabels (een soort vergelijkingsverhalen) uit het begin van de jaartelling maken echter duidelijk dat de autoriteit van de vader niet absoluut was. Ondergeschikte familieleden gaan regelmatig hun eigen weg, ook als dit tegen de wil van de vader ingaat.

Deze lezing laat zien hoe de vaders in deze parabels niet alleen de bewegingsruimte van hun vrouwen, kinderen en slaven bepalen maar ook zelf beïnvloed worden door het gedrag van hun ondergeschikte familieleden. De bredere sociaalhistorische en materiële contexten helpen om dit samenspel te begrijpen.

De lezing wordt afgesloten met een Q&A.

Voor praktische info: klik hier.

Registreren
Om je aan te melden voor de lezing stuur je een email naar: Leiden Jewish Studies Association.

Voor toegang tot deze lezing is registratie en identificatie verplicht. Voor studenten en medewerkers geldt: zorg dat je je LU-card bij je hebt in de universitaire gebouwen. Gasten van buiten de universiteit moeten een paspoort, ID-kaart of rijbewijs kunnen laten zien.

Bron: Universiteitleiden.nl


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.