Geplaatst op 7 november 2019

Win nu een exemplaar van ‘Veerkracht’

Later deze maand verschijnt bij Van Praag ‘Veerkracht – De (her)oprichting van de Joodse Jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965’ van Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda. Wilt u kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan voor 20 november a.s. een mail naar de redactie van de website van de KRJ via info@katholiekeraadjodendom.nl met als onderwerp ‘Veerkracht’, aangevuld met uw naam en uw postadres. Onder de inzendingen zullen meerdere exemplaren worden verloot. Alleen de winnaars krijgen uiterlijk 22 november a.s. per mail bericht.

Over het boek
Van de 140.000 Nederlandse Joden werd meer dan zeventig procent vermoord door de Duitse bezetter. In het verraden, de opsporing, de arrestatie, het vervoeren en de bewaking van de slachtoffers speelden ook Nederlanders een belangrijke rol.

De overlevende Joodse jongeren waren grotendeels ondergedoken dankzij goede Nederlanders. Anderen keerden terug uit Duitse concentratiekampen, en uit niet-bezette landen. Zij probeerden hun identiteit en hun plaats in de Nederlandse maatschappij te hervinden. Al enkele dagen na de bevrijding vonden de eerste bijeenkomsten van Joodse jongeren plaats. Daarna werd een aantal Joodse jeugdbewegingen in Nederland (her)opgericht. Zij legden vaak de nadruk op het zionisme.

In Veerkracht zijn zeventien interviews opgenomen met voormalige Joodse jeugdbewegers uit de periode 1945-1965. Uit meer dan vijftig andere gesprekken wordt geciteerd. Het boek vertelt een uniek en fascinerend verhaal. Het schetst een generatie die traumatische ervaringen omzette in creatieve energie.Daarmee gaven deze jongeren een nieuwe positieve invulling aan hun leven. Velen vertrokken vroeg of laat naar Israël. Daar droegen zij substantieel bij aan de opbouw van de nieuwe Joodse staat.

– ISBN 978 90 490 2431 4
– Prijs: 22,50 euro (incl. 9% BTW)
– Aantal pag.: 358 (+ 48 pagina’s fotokatern)
– Releasedatum: 12 november 2019


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.