Geplaatst op 29 april 2018

Zondagavond in Kruispunt: De kinderen van tante Zus

Foto: Kruispunt/KRO

Het bijzondere verhaal van de onbekende verzetsheldin, Ru Paré. Onder de naam Tante Zus weet de Haagse kunstenares maar liefst 52 Joodse kinderen te redden uit de handen van de Nazi’s. Gewapend met haar fiets en schilderkist strijdt ze een geweldloze strijd en legt ze honderden kilometers af om ‘haar’ kinderen onder te brengen op schuiladressen. In Kruispunt brengen de laatste overlevenden een ode aan haar daden en gedenken ze de speciale band met haar, die tot ver na de oorlog is blijven voortbestaan.

Zonder ouders
Ellen Frankehuis (91) is een van deze overlevenden. Nadat haar vader en moeder in kamp Westerbork terecht komen, staat het jonge meisje er helemaal alleen voor. Met moeders laatste woorden “we komen er wel doorheen” in haar achterhoofd vlucht ze van adres naar adres, geholpen door Ru Paré. Wat Ellen niet weet, is dat ze haar ouders nooit meer zal ontmoeten. Ze heeft lange tijd gezwegen over de oorlog, tot voor kort. Samen met haar kleindochter vertelt de levenslustige vrouw het verhaal van angst en overleven, maar ook van hoop en heldendaden.

Twaalf verschillende schuiladressen
Ook Hanneke Gelderbloem (82) heeft bijzondere herinneringen aan Ru Paré. De architect en oud-politica is als zesjarig meisje het eerste kind dat door de verzetsheldin wordt gered. Ze komt op maar liefst twaalf verschillende schuiladressen terecht. Later worden ook haar broertje en moeder op aparte adressen ondergebracht. Haar vader is inmiddels gevlucht en overleden in Frankrijk. In een periode vol angst en eenzaamheid is er toch een klein lichtpuntje, en dat is Ru Paré. In een tijd waarin Hanneke haar vader heeft verloren en haar moeder en broertje niet mag zien, staat Ru Paré voor haar klaar. Die ongekende naastenliefde heeft een bijzondere band gecreëerd. Niet alleen bij Hanneke, maar bij alle kinderen van Tante Zus.

Een eerbetoon aan de verzetsheldin
Deze speciale band is niet onopgemerkt gebleven. Samen met haar broer is Hanneke de drijvende kracht achter de tentoonstelling over Ru Paré in het Museon. Tijdens een reünie in dat kader zullen de laatste overlevenden een eerbetoon geven aan de vrouw die hun leven redde.

Uitzending: Kruispunt, zondagavond 29 april 2018, NPO2 om 23.10 uur.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.