Succesvolle eerste landelijke ontmoetingsdag Vrienden en Vriendinnen KRJ
Gistermiddag vond in Utrecht de eerste landelijke ontmoetingsdag van de Vrienden en Vriendinnen van de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ) plaats. Enkele tientallen personen hadden zich voor deze middag aangemeld.
De middag begon tegen 13.15 uur met een bijdrage van Gerard Rouwhorst, voorzitter van de KRJ. Rouwhorst vertelde wat er de laatste jaren is veranderd binnen de KRJ, hoe het elke weer een uitdaging is om binnen de RKK voldoende aandacht te krijgen voor de dialoog tussen joden en christenen en waar momenteel de belangrijkste uitdagingen liggen voor de KRJ.
Cor Sinnema, secretaris van de KRJ, leidde het gesprek over inbreng van de vrienden en vriendinnen als het gaat om nieuwe ideeën voor activiteiten en projecten, de vernieuwde website en de netwerken van de KRJ, o.a. op de social media. Er werden flink wat ideeën uitgewisseld die binnenkort allemaal serieus door het KRJ-bestuur zullen worden bekeken.
Inmiddels was ook hulpbisschop Herman Woorts aanwezig, wat door de deelnemers zeer werd gewaardeerd.
Jan-Erik Grunveld, lid van de LJG Utrecht, verzorgde vervolgens een rondleiding in de synagoge van de LJG Utrecht, de plek waar alle deelnemers zich ook hadden verzameld aan het begin van de middag. Deze kleine synagoge bevindt zich in het voormalige Centraal Israëlitisch Weeshuis dat in 1871 werd gebouwd voor Joodse kinderen vanaf 6 jaar, die er tot hun 21ste verjaardag konden wonen en een opleiding kregen. Ongeveer de helft van de weeskinderen kwam uit Amsterdam. Aan deze functie kwam een abrupt einde in 1942, toen de ongeveer vijftig kinderen werden gedeporteerd en voor het grootste deel in Sobibor werden vermoord. Na de oorlog werd het gebouw gebruikt door het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ). Na hun vertrek in 2001 kwam de synagoge in bezit van de Liberaal Joodse Stichting Merkaz (= Centrum). Bij de restauratie kwam het gewelfde en beschilderde plafond van de prachtige kleine inpandige synagoge weer tevoorschijn. Er werden nieuwe elementen aan het gebouw toegevoegd (zoals een glas-in-loodraam met de Tien Geboden). De synagoge wordt gebruikt door de LJG Utrecht.
Hierna was het tijd voor een stadswandeling door Joods Utrecht onder leiding van Jan-Erik Grunveld. Deze wandeling van ruim 1,5 uur leidde langs diverse bijzondere plekken, waaronder de vml. synagoge aan de Springweg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in deze synagoge brand gesticht, die weinig schade aanrichtte. Later werd de synagoge door de bezetter verzegeld maar een deel van het complex bleef in gebruik als noodsynagoge. In 1981 verkocht de klein geworden Utrechtse orthodox-joodse gemeente de grote zaal van de synagoge aan een meubelhandelaar, die later failliet ging. De ruimte kwam leeg te staan en verloederde. In 1983 kocht de Stichting Zending en Opwekking de synagogezaal. Vrijwilligers brachten het pand zoveel mogelijk terug in oude staat. De oorspronkelijke banken werden gered uit een pakhuis in Amsterdam. Sindsdien staat het gebouw bekend als het Broodhuis. In 1989 werd het een gemeentelijk monument.
Tegen 16.15 uur waren alle deelnemers welkom voor een drankje in ‘De Rechtbank’ aan de Korte Nieuwstraat. Hierna ging een ieder huiswaarts.
Bron: KRJ | Foto’s: Cor Sinnema