Geplaatst op 30 september 2019

De Schrift op zondag – tips voor de verkondiging (27e zondag Jaar C)

Vragen waar elke pastor iedere week weer voor staat: Wat doe ik in de verkonding met de Bijbelteksten van deze zondag? Waar gaan de teksten over? Hoe lees ik ze? Op welke thematiek leg ik het accent? Hoe vermijd ik de klassieke valkuil om het ‘Eerste’ of ‘Oude Testament’ te lezen als voorafschaduwing van het Nieuwe? Deze rubriek is bedoeld als steuntje in de rug bij het beantwoorden van deze vragen.

U vindt op deze website elke week een korte introductie op van een of meer van de Bijbelteksten van de zondag, gevolgd door links naar uitgebreide toelichtingen plus een link naar algemene tips voor het spreken over het jodendom in preek en catechese.

27e zondag door het jaar (Hab 1, 2-3; 2, 2-4; Ps 95 (94) 1-2, 6-7, 8-9; 2Tim., 1, 6-8. 13-14; Lc 17, 5-10)

“Hoelang moet ik nog roepen, Heer”, klaagt Habakuk, “terwijl Gij maar niet luistert?” Habakuk is één van de twaalf kleine profeten en als hij de ellende van zijn volk ziet, neemt hij het voor hen op en durft hij God rekenschap te vragen.

Maar God geeft geen antwoordt en lijkt zelfs niet te luisteren. Pas in tweede instantie ontvangt de profeet de belofte dat “de rechtvaardige blijft leven door zijn trouw” (2,4).

De Reformatie vertaalde ‘fide’ (trouw) door ‘geloof’. Dit leidt tot het bekende: “Sola fide” (door het geloof alleen), alsof ‘goede werken’ niet belangrijk zijn. Soms wordt een tegenstelling gemaakt tussen joden die alleen maar iets ‘doen’ en christenen die ‘alléén maar iets geloven’.

Over het verschil tussen geloof en theologie is meer te lezen op: https://katholiekeraadjodendom.nl/joodse-en-christelijke-rituelen-rituelen-en-identiteit

Het is een ingewikkelde en dubbelzinnige Hebreeuwse tekst, die Piet van Midden voor de échte liefhebbers uit de doeken doet: https://videocollege.uvt.nl/Mediasite/Play/8887bf38675c4189bb5af616f9b6e4481d


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.