Geplaatst op 21 juni 2023

Docentenreis naar Auschwitz en Krakau

Aan het eind van het jaar wordt er door de Katholieke Raad voor het Jodendom een studiereis voor docenten uit het voortgezet onderwijs georganiseerd naar Auschwitz en Krakau. De reis zal plaatsvinden van donderdag 23 november t/m maandag 27 november.

We beginnen de reis in Oświęcim waar we een uitgebreid bezoek zullen brengen aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Daarna reizen we door naar Kraków waar we in een hotel in de joodse wijk verblijven en meer over het joodse heden en verleden van deze omgeving zullen ontdekken.

We verblijven de eerste dagen in een dialoogcentrum wat ruimte geeft om met elkaar in gesprek te gaan over onze ervaringen. Er worden verschillende momenten vrijgemaakt voor bezinning en reflectie. Zo kunnen we met elkaar ontdekken wat het verleden voor ons persoonlijk betekent en hoe wij hier als onderwijsprofessionals mee aan de slag willen gaan.

Voorlopig programma
Dag 1: Vliegreis naar Polen. Aankomst in het dialoogcentrum in Oświęcim en een voorbereidend gesprek op ons bezoek aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz.
Dag 2: Bezoek aan het voormalig concentratiekamp (Auschwitz I en Auschwitz Birkenau) en een moment voor het delen van ervaringen, reflectie en bezinning in de avond.
Dag 3: Napraten over onze persoonlijke ervaringen en de betekenis hiervan voor ons werk in het onderwijs. Daarna reizen we door naar Kraków waar we de Schindlerfabriek bezoeken. De avond is vrij.
Dag 4: Vrije ochtend. Na een gezamenlijke lunch in de joodse wijk, maken we een historische stadswandeling met een gids. De avond is vrij.
Dag 5: Bezoek aan Galicia Jewish Museum (fototentoonstelling). Terugreis naar Nederland.

Praktische zaken
– Deze reis is bedoeld voor docenten in het voortgezet onderwijs, in het bijzonder voor docenten die lesgeven in de vakken levensbeschouwing/godsdienst, geschiedenis en maatschappijleer. Het heeft de voorkeur om met meerdere collega’s van één school te reizen om de ervaring te delen.
– De reis kost 650 euro per persoon. Je slaapt in principe met twee personen op één kamer. Het boeken van een eenpersoonskamer kan bij bijzondere redenen in overleg.
– In Oświęcim zijn alle maaltijden inbegrepen. In Kraków is het ontbijt inbegrepen.
– Vliegreis (incl. handbagage) en vervoer ter plaatse zijn inbegrepen.

Aanmelding
Deze reis wordt georganiseerd door Günther Sturms (Katholieke Raad voor het Jodendom), Pauline Kraakman-Lokhorst (docent Emmauscollege Rotterdam) en Anoek Swinkels (docent Eckartcollege Eindhoven).
Kijk voor meer informatie op: https://katholiekeraadjodendom.nl/.
Je kunt jezelf aanmelden tot en met 15 juli 2023 (het kan zijn dat je op een wachtlijst komt).
Als je nog vragen hebt of als je wilt aanmelden, mail je naar: info@katholiekeraadjodendom.nl

Ervaring
“Toen ik naar Auschwitz en Krakau afreisde afgelopen december, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik zou naar de donkerste plek op aarde gaan. De plek waar massavernietiging heeft plaatsgevonden. Ik besloot het op me af te laten komen. Het was een plek die ik voor mijn gevoel eens bezocht moest hebben, om het betekenis te geven in het samenleven van vandaag de dag. Het bezoek aan Auschwitz raakte me. Deze plek heeft zoveel te vertellen. Ik voelde het verleden. Ik vond het moeilijk om woorden te vinden voor de overblijfselen van de verschrikkingen die ik had gezien. Maar ik voelde dat ik, wat ik die dag had beleefd, door moest geven. Het was voor mij een ervaring om nooit te vergeten, een oproep voor het geweten en een vraag naar dankbaarheid. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over hoe we als mensen in het leven staan, welke keuzes we maken en waarom, dat we naar elkaar luisteren en altijd blijven nadenken over hoe we handelen en met elkaar om willen gaan. ‘Those who do not remember the past are condemned to repeat it.’

Daarom wilde ik naar aanleiding van mijn ervaring met mijn leerlingen in gesprek gaan. Tijdens de reis, terwijl we het pad naar de gaskamers afliepen, vroeg ik een van mijn medereizigers, ook docent, hoe ik ooit aan mijn leerlingen kon overdragen wat wij op dat moment voelden. Hij was al eerder naar Auschwitz geweest en verzekerde me dat een verhaal met beleving bij mijn leerlingen binnen zou komen. Dat was ook zo. Het verhaal sloeg aan in mijn klassen. Ik liet met foto’s zien wat ik op mijn reis ervaren had. De leerlingen werden stil van mijn verhaal. Ze waren nieuwsgierig, geboeid en betrokken. Het was een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over een gevoelig onderwerp, waardoor we samen met elkaar en van elkaar kunnen leren. Niet alleen over de vernedering en de pijn in Auschwitz, maar ook over de hoop en het leven na de oorlog. Ik gun meer docenten deze ervaring, die zij weer met hun leerlingen kunnen delen. Het was een bijzondere reis die mij zowel op persoonlijk als op professioneel vlak veel gebracht heeft. Toen ik 5 december thuis kwam, zei ik dat ik nooit meer terug zou gaan naar deze donkere plek. Maar dit jaar ga ik weer om mijn ervaring door te kunnen geven.”

Anoek Swinkels


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.