Geplaatst op 4 april 2022

Nieuw boek: Het ongeloof van Jacques Noach

Weten we alles over de Holocaust? Het antwoord daarop moet zijn: Nee. Ook nu weer borrelt er een verhaal op dat ons beeld over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog verrijkt en verbreed. Het gaat om een Joodse tapijtverkoper uit Zutphen die in Frankrijk honderden Joodse en niet-Joodse Nederlanders hielp vluchten naar Zwitserland en Spanje, waaronder ook veel Engelandvaarders. Het gaat om Sally Noach. Met zijn creatieve handelwijze en bluf heeft hij veel lof geoogst maar ook diverse tegenstanders gemaakt. Vooral de ambtsdragers van de Buitenlandse Dienst en de regering in Londen vonden Sally niet van het niveau dat paste bij hun ambtelijke status. Koningin Wilhelmina en later ook koningin Juliana en prins Bernard droegen Sally daarentegen wel een warm hart toe en benoemden hem tot Erekruis in de Huisorde van Oranje. Erkenning door de Nederlandse regering is altijd uitgebleven.

Jacques Noach, zoon van Sally, heeft grondig archiefonderzoek gedaan naar het ongeëvenaarde verzetswerk van zijn vader. Hij schreef over zijn onderzoekstocht een gedegen, evenwichtig en spannend boek. Tot lang na de oorlog werd door de ambtsdragers niet geloofd wat Sally heeft gedaan. Nu ligt het bewijs op tafel: Het ongeloof. Sally Noach: de Nederlandse Oscar Schindler of Raoul Wallenberg? Of de vergeten Soldaat van Oranje? Allemaal te grote woorden! Sally wilde er niets van weten.

Vorige week is het boek gepresenteerd in het Verzetsmuseum. U kunt deze bijeenkomst terugkijken op www.verbum.nl. Kijk voor meer informatie en het volledige archief van Sally Noach op www.sallynoach.com.

Boekgegevens:
Auteur: Jacques Noach | Titel: Het ongeloof | Aantal pagina’s: 356 | Prijs: € 24,50 | ISBN: 9789493028555

Bron: Verbum


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.