Geplaatst op 7 juni 2024

Parels van wijsheid

Binnenkort verschijnt bij Adveniat Parels van wijsheid. Parabels, fabels en gelijkenissen in de wereldliteratuur. Dit boek is het vervolg op de in 2020 verschenen bundel Parabels. Onderricht van Jezus en de rabbijnen.

In Parels van wijsheid wordt het net breder uitgeworpen. Specialisten uit allerlei onderzoeksgebieden zijn gevraagd één of meer parabels uit hun discipline te bespreken. Zo zijn er naast nieuwe bijdragen over joodse en christelijke parabels hoofdstukken over parabels in de islam, in de Griekse filosofie, in het boeddhisme en hindoeïsme, maar ook in het toneel, de film, in televisieseries en in de Donald Duck. Hierdoor legt de bundel verrassende connecties bloot van ‘ons’ genre van de parabels. De bijdragen tonen aan dat de gedachte dat de parabel een uniek joods-christelijk genre of joods-christelijke uitvinding is niet klopt.

Het boek heeft vier delen:
1. Bijbelse en na-Bijbelse parabels en hun uitleg in het christendom
2. Parabels in het jodendom, vanaf haar Bijbelse wortels tot aan de moderniteit
3. Een keur aan parabels uit de Grieks-Romeinse wereld, het hindoeïsme, het boeddhisme, de Dao en de Islam
4. Een uiteenlopende selectie van parabels in de filosofie, literatuur en moderne media.

Uitnodiging boekpresentatie
Het nieuwe boek zal eind juni verschijnen. Ter ere daarvan wordt op donderdagmiddag 27 juni een boekpresentatie gepresenteerd, waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Tijdens de boekpresentatie zullen verschillende auteurs (waaronder Marcel Poorthuis en Marijn Zwart) hun hoofdstuk kort toelichten en zal een externe spreker een reactie geven op het boek én een oproep doen tot een nieuwe dimensie van parabelonderzoek: de receptie in de beeldende kunst.

Praktische informatie
– Het programma begint om 14.30 uur en duurt tot 16.00 uur met aansluitend een borrel.
– De locatie is de Aeneaszaal in de Tilburg School of Catholic Theology, Nieuwegracht 61, te Utrecht (!).
– Toegang is gratis, maar aanmelden is vereist en kan via https://forms.gle/hy9vyNXEbWQfA69B8.
We verwelkomen u graag op 27 juni!

Nog steeds niet genoeg van parabels gekregen? Aan het begin van dit jaar verscheen er ook nog een academische, Engelstalige bundel over parabels naar aanleiding van de slotconferentie van het Parabelproject. Deze bundel is geheel Open Access (gratis) te lezen op het internet.

Bron: Adveniat


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.