Geplaatst op 9 februari 2019

Studenten bezoeken Auschwitz

Elk jaar organiseert de Katholieke Raad voor het Jodendom (KRJ) in samenwerking met studentenpastores uit Delft, Leiden en Maastricht een Study and Memorial Visit naar Auschwitz. Zo waren van 1 t/m 4 februari j.l. 30 studenten van diverse universiteiten en hogescholen met elkaar op pad.

De studenten brachten een bezoek aan het Joods Instituut van de Jagiellonian University in Krakow. Directeur dr. Michal Galas gaf een lezing over vijf eeuwen Jodendom in Krakow en Polen. Centraal in het programma stond een uitgebreid bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar 1,1 miljoen mensen zijn vermoord door de Nazi’s. De slachtoffers van Auschwitz worden elk jaar op 27 januari herdacht op Holocaust Memorial day. Deze datum is gekozen vanwege de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945.

Vanuit de KRJ begeleidde Jaap van der Meij deze reis: “In de dialoog tussen Joden en katholieken in Nederland heb ik ook overlevenden van Auschwitz ontmoet. Het is aangrijpend om te beseffen: ‘Hier hebben Yehuda en Bloeme gelopen’. Dit geeft aan de opdracht ‘Nooit meer!’ een extra dimensie.”

Studentenpastor Günther Sturms uit Delft: “Het is heel bijzonder om met studenten uit diverse steden deze herdenkingsreis te maken. Iedere student neemt een eigen verhaal mee. We hebben studenten van Ecuador tot Taiwan en van Noorwegen tot Indonesië.”

Bij bovenstaande foto: Studenten lezen een gedicht van Primo Levi, een joodse schrijver en overlevende van Auschwitz.

Doe jij als student volgend jaar mee aan dit Study & Memorial Visit? Contacteer dan de Katholieke Raad voor het Jodendom via info@katholiekeraadjodendom.nl.

Bron: KRJ


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.