Geplaatst op 23 juli 2020

Vakantietip: ‘Vrijheid met een zwarte rand’ in synagoge Groningen

75 jaar vrijheid wordt in de synagoge van de stad Groningen herdacht met een expositie onder de titel ‘Vrijheid met een zwarte rand’. Deze expositie staat stil bij de vraag hoe het voor joodse medeburgers was om na de oorlog terug te keren.

Door: Cor Sinnema | Foto: Synagoge Groningen

In vijf thema’s wordt met behulp van foto’s, persoonlijke verhalen, documentaires en enkele objecten duidelijk gemaakt wat de ‘zwarte rand’ inhoudt. Voor Joden die terugkeerden was de ellende nog niet voorbij: hun huizen en winkels waren doorverkocht en leeggeroofd, en werden door anderen bewoond. Het kostte moeite om het joodse leven weer op te pakken, ook de synagoge was verwaarloosd en veel was vernield of gestolen. De joodse gemeente was te klein om de synagoge opnieuw in gebruik te nemen. Bij jongeren was weinig animo. De synagoge werd verkocht aan een wasserij en een kerkgenootschap huurde een ander deel. De situatie in de provincie Groningen was niet veel beter.

Maar de wasserette ging failliet en een stichting slaagde erin het gebouw te redden en in zijn oude glorie te herstellen. In 1981 werd het achtergedeelte in gebruik genomen als synagoge. De rest van het gebouw heeft nu een culturele bestemming.

Een vakantietip voor juli en augustus, niet alleen voor de regenachtige middagen.
___

Bij bovenstaande foto: Mizrach, in 1954 door het bestuur van Joods bejaardentehuis Beth Zekenim in Groningen geschonken aan het Joodse bejaardentehuis in Den Haag.

Cor Sinnema is secretaris van de Katholieke Raad voor het Jodendom


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.