Geplaatst op 24 januari 2023

Win een exemplaar van ‘Met de paplepel’

Bij uitgeverij Walburg Pers is eind oktober het boek Met de paplepel – Beeldvorming over joden in Nederlandstalige jeugdverhalen, 1782-heden van Ewoud Sanders verschenen. Wilt u kans maken op een gratis exemplaar? Stuur de redactie van de website van de KRJ dan uiterlijk 1 februari a.s. een mail via info@katholiekeraadjodendom.nl met daarin uw postadres. Onder de inzendingen zal een aantal exemplaren worden verloot. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Over het boek
Joden zien er vreemd uit en ruiken vies. Ze maken veel kabaal, praten raar en kunnen vreselijk vloeken. Bij uitzondering zijn ze eerlijk en betrouwbaar, vaker zijn ze dieven en oplichters. Bovendien haten de meeste joden Jezus en ‘christenhonden’, zoals zij ze noemen.

Zie daar het beeld dat kinderen – vanaf de kleuterleeftijd – eeuwenlang met de paplepel ingegoten hebben gekregen. In dit rijk geïllustreerde boek analyseert Ewoud Sanders ruim 350 jeugdverhalen met joodse personages uit de periode 1782 tot heden. Dit levert, in woord en beeld, een onthutsende inventarisatie op van schokkende stereotyperingen. Stereotyperingen die nog eens worden versterkt door woorden en uitdrukkingen waar joden in voorkomen: want ook onze taal wemelt van de antisemitische vooroordelen.

Boekgegevens: klik hier.

Over de auteur
Ewoud Sanders (1958) is journalist en historicus. In de rubriek WoordHoek (twintig jaar lang in NRC Handelsblad, nu op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal) schrijft hij over de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. In 2017 promoveerde hij op een geruchtmakende studie naar jeugdverhalen over jodenbekering; in 2021 ontving hij de Groenman-taalprijs. Recent verscheen van hem Lachen om Levie. Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930).

Bron: Walburg Pers


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.